Er zijn meer oplossingen dan problemen

Ontdek je mogelijkheden

Wat is een overtuiging? Een gedachte, een mening waar je volledig in gelooft. Jouw waarheid.
Toen ik de ADHD Factory opstartte had ik de volledige overtuiging dat het werk wat ik doe uniek is. Wat ik kan en doe, dat niemand dat kan.
Ik geloof er heilig in dat ADHD, Autisme opgelost kan worden. Dat ADHD/Autisme een vaak remmende diagnose is. Door ADHD, Autisme kan ik bepaalde dingen niet. Daar geloof ik niet in, want je kunt heel veel wél!

Tijdens de kidsweekenden heb ik een aantal overtuigingen die daadwerkelijk werken.
• Ik geloof dat ieder gedrag een positieve intentie heeft.
• Ik geloof dat ieder kind bepaald gedrag laat zien die op dat moment het allerbeste is wat het kind kan laten zien.
• Ik geloof dat het gedrag van het kind niet gekoppeld mag worden aan zijn/haar identiteit.
• Ik geloof ook dat mijn communicatie bepalend is hoe een kind reageert.

Deze overtuigingen hebben mij enorm geholpen om oordeelloos naar deze kinderen te kunnen kijken. Op zoek te gaan naar mogelijkheden, zodat het gedrag die niet altijd effectief is veranderd kan worden.
Je zult begrijpen als ik het gedrag als negatief bestempel, er geen vooruitgang plaats kan vinden.
Deze overtuigingen helpen mij enorm. Dat is mijn waarheid.

De begeleiders, stagiaires van de kidsweekenden werden daar aardig in uitgedaagd door mij. Als ze een irritatie voelde door wat een kind deed of zei, legde ik dit bij de begeleider neer. Hierdoor word je wel geconfronteerd met je eigen overtuigingen, waarden & normen en emoties die hieruit voortkomen.
Ik vind het niet meer dan logisch dat de kinderen tijdens de kidsweekenden zichzelf moeten kunnen zijn.
Waarom? Omdat ze op school, sportverenigingen, thuis ook al aan de waarden & normen moeten voldoen die daar gelden. De kinderen komen niet voor niets naar de kidsweekenden en ik wil dat de nadruk word gelegd op plezier, aandacht, gezelligheid, erkenning voor het kind.
Ik wilde iets creëren voor kinderen, waar ze zichzelf mogen laten zien met al hun eventuele tekortkomingen en dat daar niet teveel aandacht aan werd besteed, want dat doen al teveel mensen.
Als een kind een woede-uitbarsting krijgt, laat hem gaan, die woede uitbarsting komt niet voor niks. Er wordt iets getriggerd bij een kind en een kind reageert op het impuls. Als een kind uit de emotie is gekomen, kan je op een later tijdstip terughalen en bespreken waarom het kind zo boos werd.
Hoe meer ik zelf leerde over de werking van emoties, de gedachten die er aan vooraf gaan, hoe interessanter ik deze materie begon te vinden.

Met het opvoeden van kinderen word je continu gestuurd door je eigen overtuigingen. Hoe je vind dat het moet, dat een kind moet luisteren naar je, dat er geen ruzie gemaakt mag worden, dat je aardig tegen elkaar moet zijn.
Je zit met je gezin vast in een systeem. Een systeem die gebaseerd is op jouw overtuigingen en die van je eventuele partner. Daarnaast hebben kinderen ook overtuigingen opgebouwd, al dan niet overeenstemmend met jouw overtuigingen.

Als je veel strijd voelt en ervaart binnen je opvoeding; Uit nood ga je allemaal dingen bedenken om het gedrag te veranderen van je kind, want dat gedrag tolereer jij niet. Het vervelende is vaak dat je dan merkt dat je dag in dag uit hetzelfde ritueel afgaat en het gedrag niet veranderd. Sterker er komt meer boosheid, frustratie, irritatie voor in de plaats.
Diep van binnen wil je dit toch niet, alleen weet je niet wat je anders kan doen.
In deze fase is het interessant om voor jezelf te onderzoeken wat jouw overtuigingen zijn. Als je heel eerlijk bent, zal je er achter kunnen komen dat je
• het gevoel hebt dat je het niet goed doet als ouder
• het niet accepteert dat je kind niet bij het gemiddelde hoort
• jezelf de schuld geeft
• het gevoel dat je het allemaal alleen moet doen.

Deze diepe overtuigingen zorgen voor emoties en je emoties uit je in gedrag. Zijn deze overtuigingen wel berust op waarheid of is dit alleen jouw waarheid? Je kunt deze overtuigingen omzetten, zodat ze je gaan helpen & ondersteunen.
Onderzoek je overtuigingen en ontdek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: