Er zijn meer oplossingen dan problemen

Ontdek je mogelijkheden

De afgelopen weken ben ik meer dan ooit benaderd door jongeren. Via social media weten ze contact te leggen. Deze jongeren zijn ieder op hun eigen manier destructief. Ze doen zichzelf pijn. De één keert naar binnen toe en de ander richt zich op zijn omgeving. De één beschadigt zichzelf door te snijden, de ander verdooft zichzelf met drugs & alcohol.

Een mens is heel goed in het doven van pijn voor zichzelf. Het ontlopen ervan….

Ik werd getriggerd door een bericht op Nu.nl van zwemmer Thorpe

Verborgen

Thorpe slaagde erin de effecten van alcohol verborgen te houden voor zijn collega-zwemmers en coaches.

“Zelfs mijn familie wist niet dat ik tijdens een gedeelte van mijn leven vocht tegen een depressie die mij verlamde. Nu is de tijd gekomen om hier open over te zijn.”

In deze periode waarin jongeren de weg naar mij weten te vinden, heb ik zo enorm veel bewondering dat zij nu al die stap durven te zetten. Iemand vinden bij wie zij terecht kunnen en zonder oordeel naar ze luistert. Deze jongeren willen het anders!

Echter deze jongeren kunnen het niet alleen. Ze zijn er bij gebaat een omgeving te creëren waar ze de ruimte krijgen om hun eigen processen te doorworstelen. Dat is al moeilijk genoeg. Als er dan ook nog mensen in hun omgeving zijn die de strijd aan gaan met deze jongeren, is het hek van de dam en raak je ze kwijt….

Ik heb echt respect voor deze mensen, jongens en meisjes, die zichzelf willen begrijpen.Op deze leeftijd al naar oplossingen zoeken. Ze kiezen niet bewust voor destructief gedrag, maar weten geen andere oplossingen, hoe ze er anders mee om kunnen gaan.

De kidsweekenden is een omgeving waar ruimte is voor ze, waar geluisterd wordt, respect is voor deze jongeren en waar ze op ideeën worden gebracht wat ze wél kunnen doen. Wat hun helpt om met bepaalde situaties om te kunnen gaan en hoe…

Ik roep eigenlijk iedere hulpverlener op, om deze jongeren in bescherming te nemen, tegen zichzelf. Niet door de strijd met ze aan te gaan, maar juist met ze in gesprek te gaan! Voel de waarde die jij hebt voor deze jongeren. Erken de belangrijke rol die jij inneemt in het leven van een persoon. Zorg dat jou begeleiding effectief is, zonder dat je je eigen waarden & normen op jongeren gaat projecteren. Ontdek welke mogelijkheden jij hebt als hulpverlener om iemand weer op het juiste pad te krijgen.

Denk met ze mee, vraag wat ze nodig hebben en hoe jij hierin kan ondersteunen.

Het hulpverlenersvak is enorm belangrijk en besef wat jij betekent voor deze jongeren.

Graag kom ik met je in contact als jij, net als ik, overtuigd bent dat jongeren verantwoordelijkheid aan kunnen voor hun ontwikkelingen, als je zelf goede resultaten bereikt met jouw begeleiding.

Wil jij hieronder je verhaal vertellen, de resultaten die je behaald met de jongeren, zodat ik mensen met jou in contact kan brengen?

In deze tijd waar kennis voor het oprapen ligt via social media & internet is het een makkelijke stap om de verbinding met elkaar aan te gaan, voor een betere samenleving!

Werk jij als directeur, manager binnen een zorginstelling en merk je op dat je personeel af en toe geen raad weet met bepaalde situaties, gedragingen van jongeren? Schroom niet om contact met de ADHD Factory op te nemen!

 

Judith Nieuwpoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: