Er zijn meer oplossingen dan problemen

Ontdek je mogelijkheden

Afgelopen kidsweekend was een prachtig voorbeeld van hoe het ook anders kan!

Eén van onze kinderen had ruzie met een jongen, die ook op het park verbleef. Wij konden ‘onze jongen’ tot rust brengen en uit de situatie halen. Wat er aan vooraf ging, was onduidelijk.

Een man die bij die andere jongen hoorde vond het nog nodig om opmerkingen te maken tegen ‘onze jongen’. Waarop ik hem duidelijk maakte dat het heel makkelijk is om tegen een jongen van 9 jaar op deze manier te praten en dat het verstandiger was als hij met zijn kinderen rechtsomkeer maakt, om de situatie niet groter te maken dan het is. Het is iets tussen deze jongens en we weten niet wat er vooraf plaats vond.

Wij konden met onze kinderen een andere kant oplopen en dat verliep zonder problemen. De nodige frustraties werden nog geuit en daar hebben wij ze de ruimte voor gegeven.

Plots stond de andere groep kinderen en diezelfde man achter ons. ‘Onze jongen’ werd weer getriggerd en stond al voor de jongen om hem een klap te geven. Vliegensvlug konden wij hem omturnen en meenemen. Het is het niet waard om jezelf te verliezen in deze agressie en de schade zal groter zijn dan de bedoeling is.

De man schreeuwde dat dit toch geen opvoeden is en hij sprak nog meer oordeel uit over ons en over ‘onze jongen’.

Een bijzonder tafereel wat in een paar minuten plaats vond.

In dit geval; waar doe je goed aan en wat geef je als voorbeeld af aan de kinderen?

Een van onze begeleiders heeft de man aangesproken, dat het makkelijk is om te oordelen en dat wij er alles aan zullen doen om dit een volgende keer te voorkomen. Wij verlangen dan wel medewerking van hem en dat hij met zijn groep kinderen niet meer achter ons aanloopt. Wij betreuren het dat er zoiets heeft plaats gevonden en gaan op zoek naar oplossingen. Hiermee beëindigde zij het ‘gesprek’.

Onze groep kinderen nemen wij mee in een andere energieflow. Alles afschudden wat er zo juist heeft plaatsgevonden, weer focussen op waar het om gaat in ons kidsweekend. Dat is plezier maken met elkaar, leren om je niet af te laten leiden door oordelen van mensen en je eigen emoties te kanaliseren.

Tijdens het avondeten is het voorval besproken. De kinderen mochten allemaal hun mening ventileren. De boosheid en frustraties kwamen weer omhoog en we vroegen hoe ze hier het liefst mee om willen gaan, met dit gevoel. “In elkaar slaan van die jongen leek de enige oplossing”….

De kinderen zijn bewust gemaakt van het gevoel wat omhoog komt, wat ze daarmee kunnen doen en waar ze zelf het meest plezier uithalen.

In je leven krijg je te maken met andere mensen, waardoor er iets bij je wordt opgeroepen. De vraag is of het het waard is om je er druk over te blijven maken en je dag daardoor te laten verpesten? Ze waren het er allemaal mee eens dat die man en jongen dan een te grote plek krijgt en dat het zonde is om het gezellige kidsweekend hierdoor te laten beïnvloeden. Onrechtvaardigheidsgevoel is wat er werd getriggerd bij de kinderen.

Hoe nu verder?

Er werd gevraagd welke afspraken kunnen we met elkaar maken, mocht er weer zoiets gebeuren? “Dan gaan we naar jullie toe”, riepen ze in koor.

“Wat verwachten jullie dat wij doen, vroeg één van de begeleiders”

 • Ons tot rust brengen
 • Time-out
 • Helpen om te zeggen waarom ik zo reageer
 • De andere jongen er op aanspreken.

Geweldig toch, hoe de jongens zelf met oplossingen komen!

We werden direct getest of ze zich aan de afspraken konden houden…

De groep kinderen stond begin van de avond voor onze deur. ‘onze jongen’ zag ze en wilde al op één van de jongens afstormen. Ik riep ‘afspraak’, hij stopte en liep terug”. Wij vroegen aan de groep wat ze kwamen doen. Eerst werd er tegen elkaar gesproken en laten gaven ze aan dat ze mee wilden doen aan het georganiseerde voetbaltoernooi.

Ook met deze jongens zijn we tot een compromis gekomen. Verwachtingen zijn uitgesproken en de jongens bevestigden dat ze akkoord gaan met de afspraken.

Het georganiseerde voetbaltoernooi bleek afgelast te zijn i.v.m. de regen.

De begeleiders hebben toen het idee geopperd om tegen elkaar te voetballen.

Twee uur lang hebben de jongens in de stromende regen een hele sportieve voetbalwedstrijd gespeeld. Als er een overtreding plaats vond, handen schudden en weer doorgaan.

Zo stonden onze begeleiders met 20 jongens op het voetbalveld in de stromende regen, te genieten van de mogelijkheden die er zijn, ook al leek het in het begin onmogelijk!

Er is meer mogelijk dan je denkt

Judith NieuwpoortADHD Factory logo

2 gedachtes over “Een incident tijdens ons kidsweekend, herkenbaar?

 1. P.J.Pakvis schreef:

  Plaats deze scene nu eens op straat, met volwassenen. Je wilt niet weten hoeveel volwassenen met AD(H)D er op deze manier nog steeds in de problemen komen. In elk geval zullen een paar jongens in hun verdere leven in soortgelijke situaties aan het Kidsweekend van mei 2013 denken. Met goede afloop…

  1. judithnieuwpoort schreef:

   Zorgwekkend hoor, dat er zo werd gereageerd! Idd voor heel veel mensen realiteit! De beste remedie is er boven staan en je niet mee te laten slepen door je emoties. Voor volwassenen is dat haalbaar en kinderen dienen dat echt te leren! Goed voorbeeld geven is zo belangrijk. Respect voor elkaar en met elkaar!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: