Er zijn meer oplossingen dan problemen

Ontdek je mogelijkheden

Voor heel veel kinderen is televisie kijken, gamen, computeren een middel om zich af te sluiten voor de buitenwereld. Ze kunnen zich terug trekken in hun eigen wereld. Hoe kan je deze kinderen helpen, zodat ze minderen/ stoppen?

Biedt alternatieven aan!

Als ik met kinderen hierover in gesprek ga, geven ze allemaal aan dat ze niet weten wat ze anders moeten doen, dat ze zichzelf vervelen. Kinderen hebben een natuurlijk instinct, zij doen heel veel onbewust. Ze weten vaak nog niet echt, waarom ze doen wat ze doen!

Een standaard antwoord kan dan ook zijn, “gewoon omdat ik daar zin in heb”, “ik verveel me”, “mijn vriendjes doen dit ook”

Dit werkt niet:

Als je als ouder het televisie kijken, computeren gaat verbieden, je gaat er tegen in of er over mopperen zullen ze zich niet geroepen voelen om iets anders te gaan doen. Het gedrag zal niet veranderen.

3 Tips:

  1. Voor de één werkt het om te motiveren en stimuleren. Zorg dat je zelf enthousiast ergens over bent en neem je kind mee in je enthousiasme. Leer door het gemopper heen te luisteren en uiteindelijk zal je zoon/dochter het heel leuk vinden. Het is toch weer een contact momentje met elkaar 🙂
  2. Voor de ander werkt het om te vragen waarom ze zo graag computeren, gamen, tv kijken. Je kind zal als je echt oprechte interesse toont, vertellen waarom het zo leuk is om juist dat spel te doen of die serie te kijken. Dit kan de opening zijn voor een goed gesprek…!
  3. Doe mee, kijk mee. Soms is het voor een kind nog lastig om iets uit te leggen of toe te lichten. Leer je gedachtes/oordelen naast je neer te leggen en stel je eens voor dat je je kind bent. Ga naast hem/haar zitten/liggen en benoem hoe je het vindt om dit samen te doen (in positieve zin) Stap dan voor een paar minuten in de belevingswereld van je kind.

Het resultaat: er ontstaat geen strijd en wel meer begrip!

“Een kind voelt zich gehoord/gezien en geaccepteerd”

Dit is de opening voor verandering van gedrag 🙂

Judith NieuwpoortADHD Factory Algemeen

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: