Er zijn meer oplossingen dan problemen

Ontdek je mogelijkheden

Zijn ouders waren nog maar net de deur uit en ik was hem kwijt. Ik rende naar buiten toe en riep zijn naam, maar er kwam geen reactie. Ineens kwam hij achter een auto vandaan en schreeuwde heel hard; “ik wil hier niet zijn, ga weg”. Hij gooide een baksteen naar mij toe en rende weg.

Dit was de start van onze kennismaking. Ik voelde me zo rot naar hem toe en tegelijkertijd was ik ook zo gefrustreerd, want we kenden elkaar niet eens. Hoe kon hij nu al beslissen dat hij het niet leuk vond.

Ik was juist dit werk gestart om voor kinderen een prettige plek te creëren, waar ze zichzelf mogen zijn. Een plek waar niks moet, om vandaaruit te onderzoeken waar liggen de talenten, kansen en mogelijkheden? Hoe kun je dat integreren in de thuissituatie en op school?

’s Avonds legde ik hem op bed, na het voorlezen van een verhaaltje wreef ik met mijn hand over zijn wang en ik voelde dat deze nat was. Stilletjes is hij huilend in slaap gevallen.

Tijdens het ophaalmoment vroeg ik hoe het met moeder ging. Ze gaf aan dat het heel zwaar was. Vooral omdat ze geen contact met hem kon krijgen. Hij was altijd maar boos, rende weg of schreeuwde tegen haar. Ze kon daar moeilijk mee omgaan.

Op dat moment besloot ik dat ik alles op alles ging zetten om dit gezin goed te kunnen begeleiden. Ik stelde mezelf vragen, hoe komt het dat hij zo boos reageert? Wat gaat er aan vooraf? Wat heeft deze jongen nodig om minder boos te hoeven reageren? Hoe kan ik hem zover krijgen, dat hij gaat praten over wat er aan de hand is, voordat hij de boel kort en klein slaat en wegloopt?

De mens achter het gedrag

Ik werd nieuwsgierig en ging op onderzoek uit. Ik volgde trainingen, ging naar events en ontdekte dat heel veel te maken heeft met wie jij bent als persoon. Deze jongen was zo ongelooflijk gevoelig voor andermans stemmingen dat hij daarop reageerde.

Voor mij was het een enorme uitdaging om “schoon“ te worden. Te zorgen dat ik zelfverzekerd word, weet wat ik wil en vanuit mijn positieve intenties hem kon begeleiden.

Deze situatie heeft mij zo enorm veel opgeleverd. Kinderen kunnen hierdoor heel snel omturnen en meegaan met het begeleidingsproces.

Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je anderen kunt begeleiden en ondersteunen. Dit is waarom we de HKC Academy hebben opgericht. Een platform met trainingen, die aansluiten bij de behoefte van de JeugdZorgProfessionals. We maken een onderscheid met 3 pijlers.

  1. Eigen kracht
  2. Gedragsproblemen
  3. Opvoedondersteuning

Op 18 oktober 2018 organiseren we een happy day speciaal voor JeugdzorgProfessionals

Op deze dag kun je workshops volgen en andere professionals ontmoeten, zodat je nog meer verdieping uit je werk kunt halen.

Meer informatie https://www.hkcacademy.nl/happy-day/

Groetjes

HAPPY DAY,

Judith handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: